כל מה שצריך לדעת על חילופי סטודנטים

תוכן [ הסתר ]

חילופי סטודנטים הם הזדמנות ייחודית שמאפשרת לתלמידים באוניברסיטה להיחשף לחיים, ללימודים ולתרבות בארץ זרה. רוב האוניברסיטאות בארץ מציעות לסטודנטים שלהם, בכפוף להליך מיון, ללמוד לתקופה קצובה בארץ אחרת. תכנית אלו הן פרי שיתוף פעולה של מוסדות אקדמיים מרחבי העולם – והנהנים הגדולים הם סטודנטים צעירים שזוכים להרחיב אופקים וללמוד במקומות כמו לונדון, ניו יורק ואפילו בייג׳ינג או ריו.

מה התהליך בחילופי סטודנטים

ברוב מוסדות הלימוד תהליך הקבלה דומה.

חילופי סטודנטים נדרשים להתבצע במוסד לימודי שעמו יש לאוניברסיטה / מכללה שלכם הסכם. כל מוסד יספק רשימה (שעשויה לכלול מאות אופציות), ממנה יש לבחור. שיתוף פעולה בין המוסדות הוא שמבטיח שלא תשלמו שכר לימוד למוסד הזר, ושיכירו אקדמית בקורסים אותם מילאתם בחו״ל.

תנאי הסף כוללים לרוב ממוצע ציונים שעולה על 80, רמת אנגלית טובה וותק מספק בלימודים.

איזה טפסים נדרשים:

  • קו״ח באנגלית
  • גיליון ציונים
  • מכתבי המלצה ומכתב פניה אישי
  • מבחן אנגלית - תלוי מוסד

קבלה לתכנית דורשת את הסכמת האוניברסיטה הביתית, ולאחר מכן את הסכמת המוסד המארח.

כאמור, רשימת החלופות ארוכה. באוניברסיטה העברית לדוגמא, יש מעל ל100 מוסדות, ובכלל זה אוניברסיטאות באסיה, דרום אמריקה ואוסטרליה.

העדפה וסקרנות אישית הם שיקול חשוב בבחירה לאן לטוס, אך שיקולים פרקטיים גם כן תופסים נפח משמעותי. משך הזמן שבו אתם מעוניינים להיות בחו״ל, עיתוי תקופת המבחנים במוסד הזר ושיקולים שנובעים מחובות אקדמיות במוסד הביתי, עשויים לצמצם את רשימת החלופות ולמקד את החיפוש.

איך להיערך לחילופי סטודנטים

חילופי סטודנטים הם חוויה לכל החיים, אך הם דורשים לא מעט הכנות והיערכות מקדימה.

חשוב להיערך ברמה האישית להיעדרות ממושכת מהסביבה הביתית. חברים, זוגיות, משפחה ומקום עבודה – יושפעו כולם מנסיעה לחילופי סטודנטים.

לצד ההכנה האישית, חשובה לא פחות ההכנה הפרקטית והכלכלית. ברוב תכניות חילופי הסטודנטים, הסטודנט עצמו צריך לממן ולהסדיר את כל העניינים הקשורים לחילופים: טיסות, דיור, ביטוחים, הוצאות מחיה וכו'. כלומר, חילופי סטודנטים עשויים להיות הרפתקה יקרה, וקבלה לתכנית היא רק השלב הראשון מיני רבים.

אלה הנקודות המרכזיות שאסור לכם לפספס:

  • חתימה על הסכם לימודים שמסדיר איזה קורסים שתלמדו בחו״ל, אכן מוכרים על ידי המוסד הביתי שלכם
  • ויזה ללימודים ו/או עבודה – בהתאם לצרכים שלכם, להמלצות של המוסד הזר ודרישות המדינה הזרה
  • תזמון תקופות המבחנים הן במוסד הביתי והן במוסד הזר
  • הרשמה לקורסים במוסד הזר + וידוא ששפת הלימוד המרכזית היא שפה בה אתם שולטים
  • חסכונות מספקים שיאפשרו לכם ליהנות מהחוויה, גם במידה ולא תמצאו עבודה מכניסה בחו״ל

שיקולים משמעותיים נוספים:

  • עלויות המחיה משתנות דרסטית בין מדינה למדינה, ומומלץ לקחת זאת בחשבון. מחיה בניו יורק או פריז לדוגמא, תהיה יקרה הרבה יותר ממחיה בדרום אמריקה או מזרח אירופה.
  • יכולת השתכרות היא גם כן שיקול משמעותי. יש לחקור מה ויזת סטודנט במדינה זרה מאפשרת בהקשר עבודה. שנית, שליטה באנגלית ברמה גבוהה או בשפה של מדינת היעד ישפיעו מאוד על היכולת שלכם למצוא עבודה.
  • מלגות בינלאומיות או מקומיות, דוגמת מלגת ארסמוס+. ניתן לחפש מלגות של המוסד הביתי, מוסד היעד או לאתר מלגות חיצוניות.

סיכום

חילופי סטודנטים הם הזדמנות חד פעמית. הרחבת אופקים, הגברת השליטה בשפה זרה, היכרות עם סטודנטים מכל המקום – הם רשימה חלקית בלבד של היתרונות של תכניות אלה. ברמה האקדמית והעסקית, תכניות אלה הן תוספת מרשימה לרזומה, שעשויה להשפיע על הדרך בה ממיינים לעבודה או לתכניות אקדמיות יסתכלו עליכם.