רוצים ללמוד תחום שיאפשר לכם להשפיע על חייהם של אחרים? התמחות בטיפול בלקויות למידה יכולה להוביל אתכם לקריירה שבה תהיה לכם השפעה רבה על ההצלחה האישית של תלמידים המתמודדים עם קשיי למידה, המשפיעים על האופן שבו הם קולטים ומעבדים מידע ומתקשים בקריאה, בכתיבה, במתמטיקה ובהבנת הנחיות.
לקויות למידה לא קשורות כלל וכלל לרמה השכלית של האדם. ילד עם לקות למידה עשוי פשוט לראות, לשמוע או להבין דברים באופן אחר, ולכן, להתקשות מאוד בביצוע משימות יומיומיות כמו למידה למבחן או התרכזות בזמן השיעור.
כדי להבין אם התמחות בלימודי לקויות למידה מתאימה לכם, חשוב לדעת במה עוסק תחום זה, כולל סוגי הלקויות והתסמינים המאפיינים ילדים עם לקויות למידה.
קיימים סוגים שונים של לקויות למידה וכל סוג יכול להשפיע על יכולת הלמידה בצורה שונה (נציין שהפרעות קשב וריכוז ואוטיזם – אינן זהות ללקויות למידה).
סוגים עיקריים של הפרעות למידה:
דיספרקסיה (Dyspraxia) – דיספרקסיה משפיעה על הכישורים המוטוריים, כלומר על התנועה והקואורדינציה. ילד צעיר עם דיספרקסיה עלול להיתקל בדברים, להתקשות להחזיק בכף האוכל או לקשור את שרוכי נעליו. ילד מבוגר יותר עשוי להתקשות בכתיבה. בעיות אחרות הקשורות לדיספרסיה כוללות: רגישות לאור, למגע, לטעם או לריח וקשיים בתנועות העיניים.
דיסלקציה (Dyslexia) – דיסלקציה משפיעה על האופן שבו האדם מעבד את השפה ועלולה להקשות על יכולת הקריאה והכתיבה. דיסלקציה יכולה לגרום גם לבעיות בדקדוק ובהבנת הנקרא, ולהקשות על הילד לבטא את עצמו באופן מילולי ולהביע את מחשבותיו במהלך השיחה.
דיסגרפיה (Dysgraphia) – דיסגרפיה משפיעה על יכולת הכתיבה. אנשים עם דיסגרפיה עשויים לסבול מבעיות כמו: כתב יד לא מובן, בעיות איות, קשיים בהעלאת מחשבות על הכתב.
דיסקלקוליה (Dyscalculia) – דיסקלקוליה משפיעה על היכולות המתמטיות. הפרעות אלה לובשות צורות רבות והתסמינים שלהן שונים מאחד לשני. ילדים צעירים עם דיסקלקוליה עשויים להתקשות בספירה ובזיהוי מספרים, וככול שיגדלו, להתקשות בפתרון בעיות מתמטיות בסיסיות או בשינון לוח הכפל.
הפרעה בעיבוד השמיעתי – במצב זה יש בעיה בדרך שבה המוח מעבד את הצלילים שהאדם קולט. הפרעה זו לא נגרמת בגלל לקות שמיעה. אנשים עם הפרעה זו עלולים להתמודד עם קשיים כמו:
הפרעה בעיבוד החזותי – במצב זה האדם מתקשה לפרש מידע חזותי. יתכן שהוא יתקשה להבחין בהבדל בין שני חפצים שנראים דומים, או יתקשו בתיאום עין-יד.
כיוון שאין רשימה סופית של תסמינים שיתאימו לכול ילד, לא תמיד קל לאבחן את לקות הלמידה. בנוסף, ילדים רבים מנסים להסתיר את הבעיה, ולפעמים ההבחנה הברורה ביותר מסתמכת על תלונות תכופות מצד הילד על שיעורי הבית שלו, או חוסר רצון שלו ללכת לבית הספר.
תסמינים שעשויים להעיד על לקות למידה:
כשאתם בוחרים להתמחות בלימודי לקויות למידה, תרכשו מיומנויות שיאפשרו לכם להכיר את הסימנים המוקדמים של לקויות הלמידה, כך שתוכלו לעזור לילדים לקבל את העזרה הדרושה להם בהקדם האפשרי. במקרים אלה, תשומת לב לאבני הדרך ההתפתחותיות של הילד חשובה מאוד. עיכובים שונים בהתפתחות שמתגלים אצל פעוטות וילדים בגיל הרך – כמו עיכובים בהליכה, בדיבור או ביחסים החברתיים – יכולים להיות סימנים ללקות למידה.
הורים או מורים החושדים שהילד מתמודד עם לקות למידה, יגיעו בסופו של דבר לטיפול אצל מומחה שיוכל לבצע מגוון בדיקות והערכות כדי להגיע לשורש הבעיה ולהציע את הטיפול המתאים להפרעה הספציפית שמציג הילד. מורים לחינוך מיוחד הם המטפלים הנפוצים ביותר בילדים עם לקויות למידה, הם עוזרים לילדים לבנות את החוזקות שלהם ומלמדים אותם על דרכים שונות שיוכלו לפצות על החולשות שלהם.