לימודי ניהול רשתות

הפריחה בעולם המחשבים וההייטק, הביאה לעלייה בביקוש למסלול לימודי ניהול רשתות. ניהול רשתות הוא מקצוע חוצה גבולות, העוסק בניהול, בטיפול ובתפעול השוטף של רשתות מחשב, תקשורת ואינטרנט. במסגרת לימודי ניהול רשתות ניתן לרכוש הכשרה מקצועית והסמכה בתפעול מערכות מידע ורשתות מחשב מגוונות.

מהם לימודי ניהול רשתות?

ניהול רשתות הוא מקצוע מרתק, העוסק בתכנון, הקמה, הטמעה ותפעול שוטף של מערכות המחשוב, הרשתות ותשתיות התקשורת הקיימות בארגון. כמו כן, מדובר במקצוע המבוקש בארגונים רבים, המבטיח הכנסה גבוהה. במסגרת תפקידו, אחראי מנהל רשתות המחשוב בארגון, על התפעול השוטף של מערכות המחשוב בארגון, על פתירת התקלות הטכניות ברשת (כחלק מן האחריות המוטלת עליו בתור טכנאי רשתות), ועוד.

לימודי ניהול רשתות הם לימודים מתגמלים ומאתגרים, השייכים לאשכול לימודי מחשבים, ועוסקים בתחום הספציפי של ניהול ידע, אבטחת מידע, ניהול מערכות מחשב ורשתות.

נושאי לימוד

ניהול רשתות הוא מקצוע חוצה גבולות, המחייב שליטה ובקיאות בתחומי ידע שונים, לרבות: ניהול ותמיכה במערכות מידע מבית Microsoft, אבטחת מידע ושיטות לאבטחת רשתות ומערכות מידע, הקמה, ניהול ותפעול של רשתות מחשבים, ניהול מערכות הפעלה של שרתים, ועוד.

תכנית לימודי ניהול רשתות

כאמור, תכנית הלימודים בתחום ניהול רשתות, עשויה להשתנות ממוסד השכלה זה למשנהו, אולם באופן כללי, ניתן לומר כי לימודי ניהול רשתות, כוללים את קורסי הלימוד הבאים:

  • במסגרת לימודי המבוא, ילמדו הסטודנטים את הקורסים הבאים: מבוא לעולם האינטרנט ולפרוטוקולים של TCP/IP, וכן לימודי תשתית ומבנה הרשת.
  • במסגרת לימודי הליבה, ילמדו הסטודנטים את הקורסים הבאים: הטמעה ותמיכה במערכות: Microsoft Windows XP Professional, ניהול ותחזוק סביבת שרתי Microsoft Windows 2003, הטמעת שרתי Microsoft Windows 2003, וכן תחזוק ואכסון רשתות אורחות. הטמעה, ניהול ותחזוקה של שרתי Microsoft Windows 2003 כמו גם הענקת שירותי רשת, תכנון, הטמעה ותחזוק לשרתי Microsoft Windows 2003 Active Directory Infrastructure. הטמעה וניהול אבטחת מידע בשרתי Microsoft Windows 2003, לימוד עקרונות ניהול תוכנת Linux, הכרת מושגים באבטחת טכנולוגיות מידע, היכרות עם תוכנת האבטחה Firewalls והטמעתה, היכרות עם תקן אבטחת המידע - IS7799, והיכרות עם טכניקות לפריצת מחשבים.
  • חשוב לציין, כי כל מוסד עשוי לבחור התמקצעות על מערכות מידע ורשתות שונות (לכן יש לראות תוכנית זו, ככללית בלבד!).

מסלולי לימוד

חשוב לציין, כי יש הבדל בין מסלול לימודים אקדמי לתואר ראשון במדעי המחשב, בו מוצע מסלול התמחות באבטחת מידע וניהול רשתות, לבין המסלולים השונים המוצעים במכונים המקצועיים, המציעים לימודי העשרה והתמקצעות בתחום לימודי ניהול רשתות.

כאשר, באופן כללי, לימודי ניהול רשתות מקצועיים לתעודה, העשרה או הכשרה, כוללים במרבית המקרים, את מסלולי הלימוד הבאים: ניהול רשתות MCSE, ניהול רשתות MCSA, ניהול רשתות מיקרוסופט, ניהול רשתות CCNA, ניהול רשתות SISCO, ניהול רשתות LINUX, ניהול רשתות MCAD.Net, וניהול רשתות תקשורת.

תנאי קבלה ומשך הלימודים

כאמור, תנאי הקבלה ומשך הלימודים תלויים בהכרח באופי מסלול הלימודים ובסוג המוסד. כאשר, באופן כללי, תנאי הקבלה עבור לימודי תעודה מקצועיים בתחום ניהול רשתות כרוכים בהתמצאות והכרות עם המחשב ברמת משתמש מתקדם, אנגלית ברמה גבוהה, ולעיתים גם ראיון קבלה. לעומת זאת, תנאי הקבלה עבור מסלול אקדמי של לימודי ניהול רשתות כחלק מלימודי מדעי המחשב, כרוכים בציון פסיכומטרי גבוה, בגרות מלאה עם ממוצע גבוהה ( תנאי הקבלה עשויים להשתנות בין המוסדות, לכן חשוב לבדוק את תנאי הקבלה באופן ספציפי).

משך מסלול לימודים מקצועי בתחום לימודי ניהול רשתות אורך בין שמונה חודשים לשנה, בעוד מסלול לימודים אקדמי, אורך בין שלוש לארבע שנים.

התעודה

סוג התעודה המוענקת לבוגרי לימודים בתחום ניהול רשתות, תלויה בהכרח במסלול הלימודים הנבחר. כאשר, בוגרים במסלול לימודי להכשרת מנהלי רשתות מקצועיים, זכאים לתעודת גמר, ואילו בוגרים במסלול לימודים אקדמי עם התמחות בניהול רשתות, זכאים לתואר ראשון B.Sc. במדעי המחשב.

לסיכום, אם תחום התפעול של מערכות המידע ורשתות המחשב, מעניין אתכם ? לימודי ניהול רשתות הוא התחום הנכון עבורכם.