מבין 250,000 הסטודנטים הלומדים כיום בישאל, כ-14% ממנים את לימודיהם באמצעות מילגות לימודים שונות. שאר הסטודנטים מממנים את לימודיהם בעזרת ההורים (32.1%), בכוחות עצמם (27.5%) או בשילוב של מימון עצמי עם עזרה מההורים (23.8%). שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה נע בין 9,500 ש"ח במוסדות מתוקצבים ל-30,000 ש"ח במוסדות פרטיים. סכומים אלו הינם גבוהים, ומקשים מאד על הסטודנטים הבוחרים לממן את לימודיהם בכוחות עצמם ללא הסתייעות בקבלת מילגות מסוגים שונים.
בארץ קיימים גופים רבים המציעים מלגות לימודים, דרך מעל 600 קרנות פרטיות וציבוריות, המחלקות בכל שנה סכום מצטבר של מעל 300 מיליון ש"ח. רוב הכסף בקרנות אלו מקורו בכספי ציבור. מטרת הקרנות היא לסייע למי שמתקשה במימון לימודיו, באמצעות סיוע כספי של בין 500 ש"ח לבין 10,000 ש"ח בשנה. בכל שנה מבקשים כ-25% מסך הסטודנטים מלגות, אך רק 20% מהם מקבלים אותן. סטודנטים רבים פונים במקביל אל מספר רב של גופים וארגונים המעניקים מלגות, בתקווה כי חלקם ייעתרו לבקשה.
לכל אחת מן הקרנות השונות קריטריונים שונים לקביעת המועמדים המתאימים לקבלת מילגה, כמו שירות צבאי, מצב כלכלי, מקום מגורים, ארץ מוצא, תחומי למידה ייחודיים ופרסים על הצטיינות. רוב הקרנות מגדירות בצורה מאד נקודתית את אוכלוסיית היעד הרצויה להם לקבלת מילגה, ולכן הדרך אל רוב המלגות חסומה בפני אחוז ניכר מן הסטודנטים.
הגוף הגדול ביותר בארץ המחלק מילגות הוא המועצה להשכלה גבוהה המעניקה מילגות באמצעות קרן הלוואות המנוהלת על-ידי משרד החינוך. קרן זו מחלקת מילגות בהיקף שנתי של כ-70 מיליון שקל.
האחריות על הקרנות המחלקות מלגות נופלת על משרד החינוך, הנעזר בחוק מרשם המלגות הקובע כי קרן שחלק מתקציבה (או כולו) מגיע מאוצר המדינה, מגיע מכספי השלטון המקומי או שהיא נהנית מהטבת מס בישראל, מחוייבת ברישום במרכז הקרנות.
הנה מספר טיפים שיוכלו להגדיל את סיכוייכם לקבל מילגה: