מן הבחינה ההיסטורית, עברה מכללת ספיר הרבה תהפוכות לפני שהפכה למכללה עצמאית כפי שאנחנו מכירים אותה כיום. בעבר הלא כל כך רחוק הייתה מכללת ספיר חלק ממכללת הנגב ורק בשנת 1998 נפרדה מכללת ספיר ממכללת הנגב, קיבלה את האישורים הדרושים מן המועצה להשכלה גבוהה וכיום המכללה היא מוסד מוכר וידוע להשכלה גבוהה המספק כר אקדמי לסטודנטים רבים.
נכון להיום יש במכללה שש מחלקות המספקות תואר של אוניברסיטת בן גוריון הממוקמת בבאר שבע ועוד שמונה מחלקות נוספות המעניקות עצמאיות.
תנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון משתנים ממסלול למסלול, אולם הדרישות הראשוניות של מכללת ספיר הינם תעודת בגרות מלאה, ראיון אישי או מבחן קבלה, ציון מסוים בבגרות באנגלית או סיום בהצלחה של מבחן באנגלית אמיר או ציון אנגלית מסוים בפסיכומטרי.
כמו כן, ניתן ללמוד שנה א' במכללת ספיר במסלולים הבאים ולהמשיך את הלימודים באוניברסיטת בן גוריון, בהתאם לדרישות של אוניברסיטת בן גוריון שבנגב:
מכללת ספיר שבנגב הצפוני מציעה מסלולי לימוד בבית הספר להנדסאים של המכללה שבסופו יוענק לסטודנט תואר הנדסאי, המעניק נקודות זכות לקראת תואר B.A.
קיים תנאי קבלה יסודי הנכון לסטודנטים המנסים להתקבל לבית הספר להנדסאים של ספיר והוא תעודת בגרות מלאה כאשר המכללה דורשת ציון סף של 56 בבגרות באנגלית של 4 יחידות.
סטודנט הרוצה להתקבל למחלקה לתקשורת זקוק לתעודת בגרות מלאה וציון של לפחות 70 בבגרות אנגלית, 4 יחידות.
מכללת ספיר מציעה מסלולי התמקצעות באומנות ותרבות במספר מסלולים עיקריים. כאשר מסלולים אלה מעניקים נקודות זכות לסטודנטים ומאפשרים להם להמשיך לקראת תואר B.A.
אלו הם המסלולים של בית הספר לאומנות,חברה ותרבות :
מכללת ספיר מאפשרת, כמו אוניברסיטאות ומכללות אחרות, לימודי מכינה לסטודנטים אשר אינם עומדים בתנאי הקבלה או אשר עומדים בהם רק באופו חלקי. ואלו הם מסלולי המכינות:
מכללת ספיר נמצאת בנגב, כאמור, היא במרחק של שעה נסיעה לערך מן המרכז ודי קרובה לבירת הנגב ? באר שבע.
המכללה נושאת בגאווה את הסיסמא "תואר אנושי" ושמה לה למטרה לדאוג לנושאים הומניים ואף דואגת לפעול לקידומם.