חלק נכבד מן ההחלטה של אוניברסיטה מסויימת האם לקבל אתכם ללימודים או לא נקבע באמצעות ציון אותו קיבלתם כאשר ביצעתם מבחן פסיכומטרי. מהי בחינה פסיכומטרית? על שאלה זו נענה במאמר זה. המוסד שעומד מאחורי המבחן הפסיכומטרי בישראל הוא המרכז הארצי לבחינות והערכה. מוסד זה הוקם ע"י ועד ראשי האוניברסיטאות בישראל ותכליתו ליצור כלים למיון המועמדים ללימודים אקדמיים בארץ. מטרתו של מבחן פסיכומטרי איננה למדוד את הידע של הנבחן בתחום זה או אחר, אלא לשמש כלי לניבוי סיכויי הצלחתו בלימודים אקדמיים. כיום, רוב מוסדות הלימוד העל תיכוניים משתמשים בציון המבחן הפסיכומטרי בשילוב עם ציוני בחינות בגרות לשם מיון המועמדים ללימודים.
יתרונו הגדול של מבחן פסיכומטרי היא שהוא מאפשר לקבל דירוג של המועמדים ללימודים על-פי סולם הערכה אחיד, כאשר לגורמים כגון בית הספר בו למד המועמד או הרקע שלו הופכים למשמעותיים פחות. עם זאת, מבחן פסיכומטרי אינו כלי ניבוי מושלם, ובהחלט יתכן כי ישנם מועמדים שיצליחו ביותר בלימודיהם האקדמיים, וזאת למרות שלא יצליחו בבחינה הפסיכומטרית, אך מקרים אלו הינם מיעוט באופן יחסי. כמובן שגם המקרה ההפוך בהחלט יתכן, ומועמדים שעמדו בהצלחה בבחינה פסיכומטרית יכשלו בלימודיהם האקדמיים, וזאת מאחר וגורמים כגון מוטיבציה, יצירתיות או התמדה אינם באים לידי ביטוי בבחינה.
באמצעות שימוש במבחן פסיכטמרי ניתן לתת לאוכלוסיות בעלות פוטנציאל גבוה, שלא הגשימה את יכולותיה במסגרת לימודיה התיכוניים, הזדמנות שניה להוכיח את יכולותיה. בנוסף, מאפשרת הבחינה לבחון מועמדים שאינם בעלי תעודת בגרות ישראלית או ששפת אמם אינה עברית בסולם הערכה אחיד באמצעות תרגום הבחינה למספר שפות.
מחקרים שנערכו בנושא הראו כי כושר החיזוי של מבחן פסיכומטרי הינו טוב, ובשילוב עם תוצאות בחינות הבגרות ניתן באמת לבחון את הסיכויים להצלחה של המועמדים השונים.